Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Πυρά δημάρχων κατά του «Καλλικράτη»

Αποκλεισμοί δρόμων, παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων, «λουκέτα» σε δημοτικές υπηρεσίες και άλλες μορφές κινητοποιήσεων ξεκίνησαν ήδη στη Β. Ελλάδα, από δημοτικούς άρχοντες που αντιδρούν στον χωροταξικό σχεδιασμό του «Καλλικράτη», ενώ οι διαμαρτυρίες αναμένεται να αυξηθούν από σήμερα, μετά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα.

Στον νομό Κοζάνης, ιδιαίτερες αντιδράσεις προκαλεί η περίπτωση του Βελβεντού, ενός δήμου με πληθυσμό λιγότερων των 4.000 κατοίκων, που όμως εξαιρέθηκε από τις συνενώσεις και παραμένει ανεξάρτητος.

Διαμαρτυρίες
Την ίδια ώρα, έντονες διαμαρτυρίες προκαλεί το χωροταξικό στη Σιάτιστα, για το γεγονός ότι δεν επελέγη η ίδια, αλλά η Νεάπολη, ως έδρα του δήμου Βοϊου, και στην Αιανή, η οποία ζητά να παραμείνει ανεξάρτητη για ιστορικούς λόγους. Στη Σιάτιστα η δημοτική αρχή «κατέβασε τα ρολά» και μαζί με δημότες απέκλεισε επί δύο μέρες (Πέμπτη και Παρασκευή) την Εγνατία Οδό.

Στην Αιανή, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραιτηθεί σύσσωμο σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κυβερνητική πρόταση, που φέρει τον δήμο αυτόν να «απορροφάται» από τον δήμο Κοζάνης. Όπως υποστηρίζεται, η Αιανή δεν αντιμετωπίστηκε όπως η Βεργίνα, το Δίον, η Πέλλα, η Δελφοί και άλλοι ιστορικοί οικισμοί. Ανεξάρτητη θέλει να παραμείνει και η ιστορική κοινότητα Νυμφαίου Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου