Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

To χωροταξικό του Καλλικράτη για τον Νομό της Κοζάνης


Πρόταση για πέντε δήμους στο Νομό Κοζάνης.
Δήμος Κοζάνης
Δήμος Σερβίων
Δήμος Βοΐου
Δήμος Εορδαίας
Δήμος Βελβεντού

Ο δήμος Βελβεντού, που είχε εκδηλώσει... πολεμικές διαθέσεις εναντίον του «Καλλικράτη», παραμένει ως έχει και με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα μεγάλο μέτωπο που είχε ανοίξει στο νομό Κοζάνης. Υπάρχουν, όμως, άλλα μέτωπα, τα οποία θα εξελιχθούν τις επόμενες μέρες.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, θεωρεί ότι με τον «Καλλικράτη» δημιουργούνται δήμοι δύο ταχυτήτων. «Στη Δυτική Μακεδονία έχουμε, για παράδειγμα, το δήμο Κοζάνης με 70.000 κατοίκους και στη Φλώρινα το δήμο Πρεσπών με 2.000 κατοίκους. Οι δύο αυτοί δήμοι αποτελούν ακραίες περιπτώσεις του σχεδίου για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας», τονίζει ο κ. Μαλούτας, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι δήμοι δύο ταχυτήτων είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στο αναπτυξιακό όραμα του σχεδίου «Καλλικράτης».

Ειδικά για το δήμο Κοζάνης, πάντως, ο κ. Μαλούτας λέει ότι δίνονται οι δυνατότητες για αναπτυξιακές δράσεις, δράσεις πολιτισμού (σε συνδυασμό με τη συνένωση με την Αιανή), αλλά και μια σειρά άλλων δυνατοτήτων.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αιανής, Γιώργος Τζέλλος, ο δήμος του οποίου είχε ζητήσει να παραμείνει αυτόνομος για ιστορικούς λόγους, τονίζει ότι «με την ανακοίνωση της χωροθέτησης των νέων δήμων, η κυβέρνηση διέψευσε τις εξαγγελίες της για εφαρμογή ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων για τη σύστασή τους. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις κυριάρχησαν υποκειμενικά κριτήρια. Ο αποκλεισμός του ιστορικού δήμου Αιανής, μοναδικού στη Δυτική Μακεδονία, το αποδεικνύει. Οι δημότες Αιανής είμαστε θυμωμένοι. Σ' όλη την προηγούμενη περίοδο προσπαθήσαμε να πείσουμε με επιχειρήματα για την ορθότητα της ομόφωνης θέσης του δημοτικού μας συμβουλίου να παραμείνουμε δήμος. Δεν εισακουστήκαμε. Δεν στηριχθήκαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και θα αγωνιστούμε στις νέες συνθήκες, με την υποστήριξη όλων των δημοτών και των πολυάριθμων φίλων της Αιανής να πείσουμε την κυβέρνηση για το δίκαιο του αιτήματός μας».

Εξάλλου, αυτό που ακούγεται στην Κοζάνη είναι ότι η Καστοριά, ένας νομός τρεις φορές μικρότερος, με τον «Καλλικράτη» προβλέπεται να έχει τέσσερις δήμους, όταν η Κοζάνη έχει μόλις πέντε, κάτι που δείχνει μη αντικειμενικά κριτήρια.

Αλλά και ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη, Κυριάκος Μιχαηλίδης, δηλώνει απογοητευμένος από τον «Καλλικράτη». «Πιστεύουμε ότι μας αδικούν, παρότι είμαστε υπέρ της διοικητικής αναδιάρθρωσης. Ωστόσο δεν μπορούν να μας πείσουν, όταν βλέπουμε να γίνονται εξαιρέσεις με κομματικά κριτήρια», αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.

Κατάφωρη αδικία

Εξαιρετικά αδικημένοι αισθάνονται στη Σιάτιστα, η οποία προβλέπεται να υπάγεται σε έναν νέο δήμο, αυτόν του Βοΐου, με έδρα τη Νεάπολη. «Η Σιάτιστα βιώνει κατάφωρη αδικία. Ξεκινήσαμε ήδη κινητοποιήσεις, με συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας οδού», αναφέρει ο δήμαρχος Σιάτιστας, Κώστας Κοσμίδης. «Δεχόμασταν διαβεβαιώσεις ότι θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος δήμος, με έδρα τη Σιάτιστα. Και ξαφνικά είδαμε έναν δήμο με έδρα τη Νεάπολη. Αναρωτιόμαστε με τι κριτήρια. Δεν ξέρω τι παιχνίδια παίζονται», υπογραμμίζει ο κ. Κοσμίδης. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Σιάτιστας ενημερώνει ότι σε καθημερινή βάση θα κλείνει, για περίπου δύο ώρες, η Εγνατία οδός, στον κόμβο της Μπάρας.

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Βελβεντού, Μανώλη Στεργίου, ο οποίος δηλώνει ότι ο αγώνας που είχε δοθεί πριν από την παρουσίαση του σχεδίου έπιασε τόπο. «Συνεκτιμήθηκε η ιστορία του δήμου, η πορεία του δήμου, ενώ υπάρχει και το αντικειμενικό κριτήριο της ορεινότητας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου