Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Προς αναβολή το «Χωροταξικό»-«Κλειδώνουν» οι 4 Δήμοι!


Πιθανή θεωρείται και νέα αναβολή στην παρουσίαση του «Χωροταξικού» του σχεδίου «Καλλικράτης», καθώς πληροφορίες από την Αθήνα φέρνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση να μεταθέτουν για την επόμενη εβδομάδα τη σημαντική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέχρι και χθες το απόγευμα ουδείς ήταν σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια την ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού των Δήμων ανά Νομό, κάτι που, φυσικά, έρχεται να παρατείνει την αγωνία και το ενδιαφέρον και σε τοπικό επίπεδο. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες από την Αθήνα, πάντως, αναφέρουν πως έχει «κλειδώσει» το σενάριο της δημιουργίας τεσσάρων μεγάλων Δήμων στο Νομό Κοζάνης:

Κοζάνης (Κοζάνης, Ελλησπόντου, Αιανής, Ελίμειας, Υψηλάντη), Εορδαίας (Πτολεμαϊδα, Βέρμιο, Μουρίκι, Αγία Παρασκευή, Βλάστης), Σερβίων (Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων, Λιβαδερού) και Βοίου (Σιάτιστας, Ασκίου, Νεάπολης, Τσοτυλίου, Πενταλόφου). Μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο συνένωσης του Δήμου Βελβεντού με το Δήμο Κοζάνης.


Τα αίτια της καθυστέρησης

Σύμφωνα με το http://www.aftodioikisi.gr μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα Δευτέρα 26 ή Τρίτη 27 Απριλίου, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για σήμερα και στο οποίο επρόκειτο να γίνει η παρουσίαση του προσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, η παρουσία του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται να φτάσει –Θεού θέλοντος και ηφαιστειακής τέφρας επιτρεπούσης- την Τετάρτη στη χώρα μας, ανάγκασαν το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από εσωτερική συνεννόηση με το Μαξίμου, να αναβάλλει για μία εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μην συμπέσει με την επίσκεψη των ξένων αξιωματούχων.

Ανασταλτικός παράγοντας στάθηκε επίσης και η πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει για την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ, στην οποία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι.
Παράλληλα με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα για περισσότερη συζήτηση επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί από ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ, προκειμένου πολλές από τις παρατηρήσεις τους να περιληφθούν στο οριστικοποιημένο κείμενο του προσχεδίου. Να σημειωθεί ότι μετά την παρουσίαση του προσχεδίου, θα ακολουθήσουν 10 ημέρες στη διάρκεια των οποίων ο «Καλλικράτης» θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, ώστε εντός του διαστήματος 11-13 Μαΐου να έχει μπει στην Επιτροπή της Βουλής για συζήτηση και μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα να έχει ψηφιστεί στην ολομέλεια.
Με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο δεν θα αποκλίνει κατά πολύ από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ορίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 15 Μαΐου, με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στην οικονομία».

Δηλώσεις των βουλευτών

«Το σχέδιο θα πρέπει να περάσει πρώτα, οπωσδήποτε, από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αυτό δεν έχει ακόμη οριστεί, μέσα στην κατάσταση για την ελληνική οικονομία», σημείωσε χθες, μιλώντας στον «Π.Λ», ο βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βλατής, επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι «στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε πουθενά. Το σχέδιο «Καλλικράτης» και η αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μια καλύτερη διοίκηση, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποκέντρωση. Και, φυσικά, για αποτελεσματικότερες πρακτικές…».
Μιλώντας, τέλος, στο βράδυ της περασμένης Κυριακής, στην εκδήλωση για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν, στους δημοσιογράφους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «Η τελική πρόταση, το τελικό σχέδιο με τον χάρτη, περιμένει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της τελικής πρότασης θα είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσει τη γνωστή διαδικασία. Το πιο πιθανό είναι αυτό να γίνει στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αυτό όμως θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός σε συνάρτηση και με άλλες εξελίξεις, όπως αυτές που αφορούν στην οικονομία και το ασφαλιστικό και μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Για ένα περίπου εικοσαήμερο θα γίνει η τελική φάση της διαβούλευσης, στην επιτροπή της Βουλής, με ακρόαση φορέων και κάπου στα μέσα Μαΐου ο «Καλλικράτης» θα είναι νόμος του κράτους. Φυσικά στις 14 Νοεμβρίου θα έχουμε εκλογές στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο. Είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή και όχι μόνο και όσοι έχουμε μεγαλύτερη γνώση των αυτοδιοικητικών αλλά και όλοι οι πολίτες, όλοι οι φορείς θα πρέπει να ξεπεράσουν το ψυχολογικό σοκ που έχει προκληθεί σε όλη την κοινωνία από την κατάσταση που έχει προκληθεί στην οικονομία και να δώσουμε υπόσταση σε αυτό το διάλογο, ιδιαίτερα στην τελευταία του φάση. Γιατί αυτή η αλλαγή πρέπει να πάει καλά, γιατί τη χρειάζεται η Ελλάδα και ιδιαίτερα η περιφερειακή Ελλάδα. Για όλη την Ελλάδα ο «Καλλικράτης» δεν είναι τέλος, όπως κάποιοι υποστηρίζουν ,αλλά είναι αρχή, το πρώτο βήμα, για να φτάσουμε στο σύγχρονο κράτος. Για την περιφέρεια, που δοκίμασε και με τον «Καποδίστρια» και με την αιρετή νομαρχία νωρίτερα, δυο δομές που είχαν θετικό απολογισμό, δεν μπόρεσαν, όμως, να σταματήσουν το μεγάλωμα της απόστασης από το κέντρο, θα πρέπει να δούμε τη μεταρρύθμιση ως τελευταία ευκαιρία».

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Πλιάτσιος
Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2010 22:33

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου